Hogyan válassz beltéri falfestéket?

Beltéri falfesték választás, lépésről, lépésre

A falak színezése és festése az otthonfelújítások egyik kulcsfontosságú eleme. A festés és a szép fal nem csupán az ingatlan értékét növeli, hanem hozzájárul a komfortosabb élettérhez is. Időről-időre pedig szükség is van egy tisztasági festésre, vagy akár a fal színének megújítására is.

Amikor festéket vásárolunk, akkor sokan úgy gondolják, hogy a különböző típusok között nincs lényegi vagy érdemi eltérés. Ez azonban korántsem igaz.

Festékek alapanyagi

A falfestékek három fő komponense van:

 1. a színpigmentek,
 2. az oldószer és
 3. a kötőanyag.

A három fő komponens mellett a festéke akár adalékanyagokat is tartalmazhatnak. A festék felhasználástól függően megkülönböztetünk beltéri és kültéri falfestéket.

Beltéri festékek fajtái

A festékeket két nagy csoportba lehet osztani:

 1. a hagyományos, úgynevezett mész alapú és enyves festékek.
 2. diszperziós, azaz a műanyag alapú festékek.

Manapság a második kategóriába tartozó festékek a népszerűbbek már.

Mitől beltéri egy beltéri festék?

A beltéri falfesték olyan pigmenteket tartalmaznak, amelyek kültéren gyorsan kikopnak, főként az időjárási körülmények miatt. A beltéri festékek emellett egészségügyi szabványoknak is meg kell, hogy feleljen. Olyanoknak, amelyeknek a kültériekre nem vonatkoznak. Ezért kültéri falfestéket tilos beltérben használni. A kültéri festékek ugyanis olyan szerves vegyületeket tartalmaznak, amelyek kipárolgása árthat az emberi szervezetnek, sőt bizonyos esetben akár mérgező hatású is lehet.

Diszperziós festékek tulajdonságai

A diszperziós festékek modernek, széles körben elterjedtek, és folyamatosan fejlesztik őket számos egyedi tulajdonsággal. A leggyakoribb alkotóelemek közé tartoznak a különböző műanyag diszperziók, mint például vinil, akrilát, sztirol és latex, valamint pigmentek, töltőanyagok és egyéb adalékanyagok. A diszperziós anyagok eltérő jellemzőket kölcsönöznek a festéknek.

A titán-oxid a leginkább használt pigment, amely kiváló fehérséggel és fedőképességgel rendelkezik. Emiatt főként a magasabb árkategóriájú, minőségi festékekben található. Az alapvetően fehér falfestékekhez színező pasztákat is kínálnak. Ezeknek nagy a színezőereje, de nem csökkentik jelentősen a festék fedőképességét. A pasztáknak köszönhetően akár pasztellszíneket is létre lehet hozni.

Manapság már elterjedtek az előre kevert színek, amelyek nagy sűrűségű és jó fedőképességű festékek. Illetve kaphatóak az intenzív árnyalatokhoz használt bázisfestékek is. Ezeket a festékeket általában a vásárlás helyszínén keverik ki a választott színkódok (például RAL, Pantone) alapján, számítógépes színkeveréssel. Sok gyártó alkalmaz saját színskálát.

Diszperziós festékek előnyei

 • Vízzel hígíthatók és a festőeszközök is vízzel tisztíthatók
 • A kialakított felület tartós és nem kopik, ruházatra sem hagy foltot
 • Többszöri átfestés után sem változik jelentősen a színük vagy a felületük
 • A kész bevonat nem repedezik
 • Az egészségre ártalmas oldószerek minimális mennyiségben vannak csak jelen
 • Egyszerűen felkenhetőek ecset, henger vagy szórópisztoly segítségével
 • Jól szellőznek és páraáteresztőek, bár nem annyira, mint a mész- vagy enyves festékek
 • Nem tűzveszélyesek

Falfelület előkészítése

A festés megkezdése előtt érdemes a falfelületet megfelelően előkészíteni.

A falak festése előtt az előkészítés kulcsfontosságú, mert a végeredmény így lesz minél szebb és tartósabb:

 1. Tárgyak eltávolítása, takarás, fóliázás: Először is, távolítsuk el a bútorokat és tárgyakat a festendő területről vagy takarjuk le őket megfelelően.
 2. Falak tisztítása: Tisztítsuk meg a falakat, ne legyen rajta por, szennyeződés vagy épp pókháló. Az erősen szennyezett felületeket mosószóda vagy egyéb tisztítószer segítségével is megtisztíthatjuk. A falak tisztítása során azt is mérjük fel, hogy hány négyzetméter a falfelület, mert annak megfelelő mennyiségű festéket kell majd vásárolnunk. Ehhez használhatunk négyzetméter kalkulátort is.
 3. Régi festék eltávolítása: Ha a régi festék réteg hólyagosodik, pereg vagy repedezik, azt mindenképp el kell távolítani. Ez lehet kaparással vagy csiszolással is. Ha tapéta van fent, akkor azt le kell áztatni és kaparni.
 4. Javítási munkák: Tömjük be az esetleges lyukakat, repedéseket glett vagy kit segítségével. Ezt követően csiszoljuk simára a felületet.
 5. Alapozás: Használjunk alapozót, amit javítja a festék tapadását és egyenletes fedést is biztosít.
 6. Pórusok tömítése: Esetenként egy pórustömítő réteget is érdemes felvinni, különösen porózus falak esetében, hogy elkerüljük a festék túlzott felszívódását.
 7. Maszkolás: Ragasszunk maszkolószalagot azokra a területekre, amelyeket nem szeretnénk lefesteni,. Ilyenyek lehetnek ablak- és ajtókeretek, díszlécek.
 8. Eszközök előkészítése: Készítsük elő a festékhengert, ecseteket és egyéb szükséges eszközöket.
 9. Festékkeverés: Alaposan keverjük meg a festéket, hogy az összetevők egyenletesen eloszoljanak. A színező pigmentek jellemzően leülnek a vödör aljára és azokat csak keverőszárral 3-5 perc keverés mellett lehet felhozni és egyeneltesen eloszlatni.
 10. Próbafestés: Végezzünk próbafestést egy kevésbé látható részen. Itt tudjuk ellenőrizni hogy a szín és a fedés megfelelő lesz-e.

Ha megbizonyosodtunk róla, hogy az előkészítés rendben megtörtént és a szín is megfelelő lesz, akkor elkezdhetjük a festést. Érdemes véknyan, több rétegben festeni és minden esetben meg kell várni a gyártói utasításnak megfeleő száradási időt.