Felhólyagosodik a glett, mit csináljak?

Glett felhólyagosodás okai

Ha a glett felhólyagosodik, az jellemzően két okra vezethető vissza:

  • nem jó a glett anyag minősége
  • a glettelés alatti felülettel van probléma

Nyilván a két probléma egyszerre is felléphet, de jellemzően a felülettel van probléma.

Gyenge anyagminőség

Hólyagosodás felléphet a glettanyagban is, ami akkor keletkezik ha a glettanyag rosszul lett bekeverve. Fontos, hogy a gletteléshez használt víz mindig tiszta és hideg legyen és a gyártó által megadott mennyiségben kell a keverést végezni. Fontos az is, hogy a vödörbe korábban belekötött glett maradványait mindig el kell távolítani, mert az egyrészt meggyorsítja az anyag kötését és nehézzé teszi azt is, hogy simára keverjük a glettet. Az anyag helyes bekeverése fontos feladat. Érdemes valahol 300 fordulat/perc körül keverni a glettet 2-3 percig. Majd hagyjuk pihenni 5 percet és keverjük át a glettet újra. A glettet semmiképp se keverjük 10-15 percen keresztül, mert akkor annyi hőt adunk az anyagnak, hogy túl gyorsan megköt. 

Rossz alap falfelület

Ha hólyagos lesz a glettelés, akkor a másik probléma az lehet, hogy annyira gyenge minőségű a fal és a rajta lévő glettelés, vakolás, hogy a glett felkenése után az új glett nedvességtartalma fellazítja az alap réteget. Ez az alap réteg pedig elválik a vakolattól. Így légbuborék képződik a vakolat alatt, amitől hólyagok alakulnak ki. Vagyis hiába használtunk jó minőségű glett anyagot is akár, olyan felületre vittük fel, ami elválik a faltól a plusz nedvesség hatására.

Ilyenkor sajnos nincs más hátra, minthogy lekaparjuk az egész falat és ahol az eredeti glett elengedi a falat, azt bizony végig kell kaparni. Utána lehet alapozni és csak végül glettelni.

Fontos, hogy glettelés előtt el kell távolítani és le kell kaparni a laza glett részeket. És a felületet át kell kenni vakolaterősítő mélyalapozóval.

felhólyagosodik a glett

Ha felhólyagosodik a glett, a következőket kell tenni:

  • kapard le a glettet és figyelj rá, hogy sehol ne maradjon laza réteg (ahol hullámos, hólyagos ott biztos, hogy levegő van alatta és nem tapad a falhoz)
  • kaparás után mélyalapozóval kend át a falat és a problémás részeket (várd meg a gyártó által előírt száradási időt)
  • keverj jó minőségű glettet a gyári előírásoknak mefelelően (tiszta víz, jó arány, keverés-pihenés-keverés sorrendben)
  • majd ezt követően vidd fel az új réteg glettet

Ha ezeket a szabályokat betartod, akkor elkerülheted, hogy felhólyagosodjon a glett.