Milyen a jó fehér falfesték? Fehér falfesték árnyalatai

A fehér szín a mai napig az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb szín. A színtrendek hiába változnak, a fehér mindig klasszikus szín marad.

De fontos tudni, hogy a fehér festék se mindig fehér. Létezik több árnyalata és megjelenése is. Megkülönböztetünk tisztafehér, melegfehér, hidegfehér és törtfehér színeket is.

Tisztafehér festék

Ez a szín a fehér legátlagosabb, legtermészetesebb változata, amely sem túl meleg, sem túl hideg árnyalattal nem rendelkezik. Gyakran használják olyan területeken, ahol a tiszta, világos és nyitott atmoszféra a cél. Általában az „alapértelmezett” fehérnek tekinthető.

Melegfehér festék

A melegfehér egy sárgás, krémes árnyalattal rendelkező fehér, amely otthonos, meghitt légkört teremt. Gyakran használják lakásokban, hotelekben vagy éttermekben, ahol a barátságos és vendégszerető atmoszféra fontos.

Hidegfehér

Ebben a fehérben a kékes, ezüstös árnyalatok dominálnak, amelyek egy modern, energikus és friss hangulatot teremtenek. Irodai környezetben, kórházakban vagy modern designban gyakran találkozhatunk vele, mivel ez a szín fokozza az éberséget és a koncentrációt.

Törtfehér

A törtfehér egy olyan fehér, amelynek van egy halvány szürkés vagy bézs árnyalata, így kevésbé hat sterilnek vagy élesen. Egyfajta vintage, idővel múlt karaktert képes hozzáadni a térhez, és jól illeszkedik rusztikus vagy antik berendezéshez.

törtfehér falszín

Árnyalatnyi különbségek

Az egyes színek között pedig már az árnyalatnyi különbségek is óriási hatással vannak arra, hogy az adott épület hogy néz ki és milyen megjelenése van.

A Baumit kínálatában például pontosan emiatt található meg a „a fehér árnyalatai” színcsalád, amely 12 fehér falfesték színt tartalmaz.

Ez a sínkollekció a Star elnevezésű csillagfehértől, az Ivory nevű elefántcsontszínig, egészen az Opal nevű opál színig vagy épp az az Ice nevű jég színig terjed.

De számos egyéb gyártó van, ahol több fehér, vagy épp törtfehér falfesték elérhető. Ilyen a Dulux, a Trinát vagy épp a Poli Farbe is.

5 érv a fehér falszín mellett

  1. Térérzet: A fehér és a törtfehér színek segítenek a tér optikai növelésében, így a szoba tágasabbnak és világosabbnak érződik.
  2. Rugalmas dekoráció: Mind a fehér, mind a törtfehér színű falak tökéletes alapot adnak a különböző dekorációs stílusokhoz. Könnyű más színekkel és textúrákkal kombinálni őket.
  3. Időtálló: A fehér színek klasszikusak és időtállóak, tehát nem mennek ki a divatból gyorsan, ellentétben néhány trendi vagy szokatlan színnel.
  4. Nyugtat: A fehér és a törtfehér nyugtató, frissítő hatásúak, és segíthetnek egy stresszes nap után a lecsendesedésben.
  5. Jobb fényvisszaverés: Fehér falak jobban visszaverik a fényt, így kevesebb mesterséges fényre lehet szükség, ami energiahatékonyságot is eredményezhet.

Miért érdemes törtfehér falszínt választani?

A törtfehér azok számára lehet ideális, akik szeretnék élvezni a fehér szín előnyeit, de valami kevésbé sterilt vagy hivatalosat keresnek. A törtfehér színű falak egyfajta melegséget és karaktert adnak az otthonhoz. Ezenkívül jól illeszkedik rusztikus, vintage vagy akár modern dekorációs stílusokhoz is, anélkül, hogy dominálná a teret.