Aljzatkiegyenlítés lépésről-lépésre

Mi is az aljzatkiegyenlítő?

Az aljzatkiegyenlítő egy speciális anyag, amelyet arra használnak, hogy sima és egyenletes felületet hozzanak létre a padlókon. Ez az anyag elengedhetetlen a különböző burkolatok, például a parketta, laminált padló, PVC, szőnyeg vagy kerámia tökéletes lerakásához. Az aljzatkiegyenlítők gyakran gyorsan kötő és önterülő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami megkönnyíti és meggyorsítja a munkát.

Mikor használunk aljzatkiegyenlítőt?

Aljzatkiegyenlítőt különböző esetekben használunk, amikor a padlófelület kiegyenlítése szükséges. Az aljzatkiegyenlítő egy speciális anyag, amelyet az aljzat, azaz a padló alaprétegének kiegyenlítésére és simítására alkalmazunk. Az alábbi helyzetekben használható:

 1. Egyenetlen felületek: Ha a padlófelület egyenetlen, gödrös vagy domború, az aljzatkiegyenlítő segít a felület egyenletessé tételében.
 2. Szintkülönbségek: Ha a helyiség különböző részein szintkülönbségek vannak, az aljzatkiegyenlítővel ezeket a különbségeket lehet megszüntetni.
 3. Új burkolat alá: Új burkolat (pl. csempe, parketta, laminált padló) lefektetése előtt gyakran szükséges a padló teljesen simává és egyenletessé tétele, hogy a burkolat megfelelően felfeküdjön és tartós legyen.
 4. Régi burkolatok eltávolítása után: Ha régi padlóburkolatot távolítanak el, gyakran maradnak egyenetlenségek és hibák a felületen, amelyeket az aljzatkiegyenlítő segítségével lehet kijavítani.
 5. Padlófűtés esetén: Padlófűtés rendszer telepítésekor is szükség lehet aljzatkiegyenlítő használatára, hogy a fűtőcsövek vagy fűtőpanelek egyenletesen legyenek lefedve és a hőeloszlás optimális legyen.

Az aljzatkiegyenlítő alkalmazása előtt fontos a felület megfelelő előkészítése, beleértve a tisztítást és a megfelelő alapozást, hogy a kiegyenlítő anyag jól tapadjon és hosszú távon stabil maradjon.

Mikor tilos használni?

Az aljzatkiegyenlítő használata bizonyos esetekben nem ajánlott vagy kifejezetten tilos.

 1. Nedves vagy párás felületeken: Az aljzatkiegyenlítőt nem szabad használni, ha az aljzat nedves vagy párás. A nedvesség csökkentheti az aljzatkiegyenlítő tapadását és szilárdságát, ami repedésekhez és felváláshoz vezethet.
 2. Instabil aljzaton: Ha az aljzat nem stabil vagy mozgó, az aljzatkiegyenlítő használata nem javasolt, mert a mozgás miatt az anyag megrepedhet vagy elválhat.
 3. Erősen szennyezett felületeken: Olajjal, zsírral, vegyszerekkel vagy más szennyeződéssel szennyezett felületeken nem szabad alkalmazni az aljzatkiegyenlítőt, mert ezek az anyagok csökkenthetik a tapadást.
 4. Túl nagy szintkülönbségek esetén: Ha az aljzat túl nagy szintkülönbségeket mutat, az aljzatkiegyenlítő nem biztos, hogy elegendő, és alternatív megoldásokra lehet szükség, például előzetes betonozásra vagy más mechanikai kiegyenlítési módszerekre.
 5. Nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett: Az aljzatkiegyenlítő alkalmazása során fontos betartani a gyártó által javasolt hőmérsékleti és páratartalmi feltételeket. Túl alacsony vagy túl magas hőmérséklet, illetve túl magas páratartalom negatívan befolyásolhatja az anyag kötését és szilárdságát.
 6. Nem megfelelő aljzattípuson: Bizonyos aljzattípusok, például rugalmas aljzatok (pl. fa, műanyag) vagy különleges felületkezelések esetén az aljzatkiegyenlítő nem megfelelő választás lehet. Ilyen esetekben speciális termékeket vagy módszereket kell alkalmazni.

Ezeket az eseteket mindig figyelembe kell venni az aljzatkiegyenlítő használata előtt, hogy elkerüljük a későbbi problémákat és biztosítsuk a tartós és stabil padlóburkolatot.

Az aljzatkiegyenlítő anyagának összetevői

Az aljzatkiegyenlítők többféle anyagot tartalmaznak:

 • Cement vagy gipsz: Az aljzatkiegyenlítők alapanyaga lehet cement vagy gipsz. A cementalapú anyagok tartósabbak és nedvességállóbbak, ezért nedves helyiségekben is használhatók.
 • Kötőanyagok: Segítik a gyors kötést és erősítik a keveréket, biztosítva a tartós felületet.
 • Homok: Javítja a mechanikai tulajdonságokat és segít a sima felület elérésében.
 • Polimerek: Növelik az anyag rugalmasságát és tapadását, csökkentik a repedések kialakulásának esélyét.
 • Adalékanyagok: Pórusképzők, vízzáró komponensek, gyorsítók vagy lassítók, amelyek a kötési időt és egyéb tulajdonságokat szabályozzák.

Az önterülő aljzatkiegyenlítő tulajdonságai

Az önterülő aljzatkiegyenlítő hatékonysága többek között a következő tulajdonságokban rejlik:

 • Önterülő: Könnyen elterül a felületen, így minimális fizikai erőfeszítéssel egyenletes, sima felületet lehet létrehozni.
 • Gyors kötés: Lehetővé teszi, hogy a felület rövid időn belül járható és burkolható legyen.
 • Kompatibilitás: Különböző típusú padlóburkolatok alá alkalmazható, biztosítva azok hosszú távú stabilitását és esztétikai megjelenését.

Aljzatkiegyenlítő száradási ideje

Az aljzatkiegyenlítők száradási ideje változó lehet:

 • Cement alapú aljzatkiegyenlítők: Általában 1-3 óra alatt kezdenek megkeményedni, de a teljes terhelhetőséghez akár 24 óra is szükséges lehet.
 • Gipsz alapú aljzatkiegyenlítők: Gyorsabban száradnak, 1-2 órán belül megkeményednek, de a teljes szilárdság eléréséhez 24-48 óra szükséges.

A száradási időt befolyásolja a páratartalom, a hőmérséklet, a rétegvastagság és a szellőzés.

1 zsák aljzatkiegyenlítő hány négyzetméterre elég?

Egy 25 kg-os zsák aljzatkiegyenlítő általában körülbelül 5 négyzetméter területet fed le 3 mm vastagság esetén. Vastagabb rétegnél az anyagfelhasználás arányosan növekszik.

 • 1 mm vastagság esetén: kb. 12-15 négyzetméter
 • 2 mm vastagság esetén: kb. 6-7 négyzetméter
 • 3 mm vastagság esetén: kb. 4-5 négyzetméter
 • 5 mm vastagság esetén: kb. 2,5-3 négyzetméter

Ismert aljazatkiegyenlítők és előnyeik

MárkaElőnyök
MapeiSzéles termékválaszték, gyors kötési idő, kiváló tapadás, alacsony zsugorodás
SchönoxKörnyezetbarát, alacsony emisszió, könnyű alkalmazás, nagy szilárdság
ArdexGyors kötés és száradás, repedésmentes, könnyű keverhetőség és alkalmazás
SikaNagy rugalmasság, kiváló tapadás, különféle aljzatokra alkalmas, jó terülés
KnaufKönnyen teríthető, gyors száradás, sima felületet ad, sokoldalúan alkalmazható
LaticreteMagas szilárdság, gyors kötés, önterülő, sima és egyenletes felület
BaumitKönnyű alkalmazás, jó tapadás, gyors száradás, környezetbarát
BostikSzéles alkalmazási lehetőség, könnyű keverhetőség, gyors kötési idő, sima felület

Ezek az előnyök általában a termékek kiváló minőségét, könnyű használhatóságát és a különböző alkalmazási területeken való sokoldalúságát tükrözik. Mindig érdemes a konkrét projekt követelményeinek és a helyszíni körülményeknek megfelelő terméket választani.

Néhány népszerű aljzatkiegyenlítő márka és az aktuális áraik:

Márka és TermékÁr (HUF)Jellemzők
Weber D635Pkb. 4,599Önszintező, repedésmentes, padlófűtéshez is alkalmazható
Cemix Nivoplus 3-15kb. 5,034Nagy teherbírású, kül- és beltérben is alkalmazható
Padlopon Expresskb. 8,269Önszintező, 2-20 mm rétegvastagság, gyors kötés
Mapei Planex 25kgkb. 8,636Kültéri önterülő, simító habarcs
Mapei Novoplan Maxikb. 5,890 – 6,490Önszintező, 25 kg
Mapei Ultraplan Eco 20kb. 6,450 – 7,190Gyorskötésű, önterülő, 1-10 mm vastagság
Henkel Ceresit Padlopon CN 68kb. 4,480Önszintező, kül- és beltérben egyaránt alkalmazható
Baumit Nivello Quattrokb. 5,850Önszintező, gyors kötés

Padlopon használata lépésről-lépésre

1. lépés: Előkészítés

Győződj meg róla, hogy a padló szilárd, száraz és mentes mindenféle szennyeződéstől. Használj alapozót a felület megerősítésére és a porosodás megakadályozására.

2. lépés: Keverés

Mérj ki megfelelő mennyiségű vizet, és öntsd bele a száraz aljzatkiegyenlítőt, folyamatos keverés mellett. Használj elektromos keverőt a legjobb eredmény érdekében.

3. lépés: Felhordás

Öntsd ki a keveréket a padlóra, és terítsd el egyenletesen simítóval vagy spatulával. Használj hosszú szárú simítót a nagyobb területeken.

4. lépés: Száradás

Hagyd, hogy az aljzatkiegyenlítő megszáradjon. A száradási idő a rétegvastagságtól, a hőmérséklettől és a páratartalomtól függ.

5. lépés: Utókezelés

Ellenőrizd a felületet hibák után, és szükség esetén alkalmazz további rétegeket.

6. lépés: Burkolás előkészítése

Az aljzatkiegyenlítő teljes száradása után a felület készen áll a végső burkolatra.

Az aljzatkiegyenlítés folyamata lehetővé teszi a padlóburkolatok tökéletes rögzítését és hosszú távú stabilitását, ami elengedhetetlen az esztétikus és tartós eredmény eléréséhez.